Badantele din Italia se întorc în România. „Se câștigă la fel și la noi”

ROUNIT

Badantele se întorc în România, pentru că și-au dat seama că și în țară se pot câștiga salarii, în unele zone chiar la fel ca în Italia. În România femeile care îngrijesc un bătrân pot primi și 1.000 de euro, ceea ce nu se întâmplă întotdeauna în Italia. Bătrâni cu posibilități financiare de a angaja o îngrijitoare sunt din ce în ce mai mulți în România, dar este criză de personal de îngrijire. Este foarte probabil să crească salariile oferite, pentru a atrage româncele din străinătate să se întoarcă.

Badantele se întorc în România

Cererea de îngrijitori la domiciliu pentru persoane în vârstă este uriașă. Anamaria Petrean, asistent social, a declarat la ProTV: „Recent, doi vârstinici – soț și soție – au trei copii ce locuiesc în State, au refuzat vehement să meragă la azil, au zis că vor fi batjocoriți, nu se vor ocupa corespunzător de ei.”

Edit Moroz, pensionară, confirmă: „Nu vreau să mă duc la azil de bătrâni, asta e clar! Și dacă forțat mă duce, nu stau.” Alternativa este o badantă. Cererea în creștere pentru badante a dus la o majorare a sumelor oferite, între 4 și 5 mii de lei.

În aceste condiţii, multe femeile care se gândeau să plece la muncă în străinătate rămân să lucreze în țară. Nastasia Vîtcă, din Cluj, este îngrijitoare în România: „Sunt multe oferte pentru că oamenii bătrâni nu vor să meargă la azil. Să fac mâncare, să fac curățenie, tot ce ține de asta… și m-au plătit domnește. O dată la două săptămâni îmi dădeau banii… două mii de lei.”

Agențiile care plasează lucrători casnici spun că oameni care aveau grijă de persoane în vârstă în străinătate revin acasă, unde pot câștiga la fel ca acolo. Cei mai mulți din această categorie vin din Italia. Manuela Tudor, fostă badantă în Italia: „În Italia eram badantă, stăteam zilnic cu o bătrână, mergeam și făceam și menaj. Se câștigă și aici la noi.”

Articole similare

Răspunsuri